STATION CO-TEACHING

- Wat is station co-teaching? (Een korte, theoretische toelichting.)
- Waar kan station co-teaching georganiseerd worden? (In welke type 9 - klassen kan dit aan bod komen?)
- Hoe kan station co-teaching georganiseerd worden? (Een link naar het praktijkonderzoek.)
- Wie kan een station co-teaching-traject aangaan? (Welke mogelijkheden zijn er in type 9?)
- Hoelang duurt een station co-teaching-traject?
- Waarom passen we station co-teaching toe? (Wat zijn de voordelen? Wat zijn de nadelen?)
Wat is station co-teaching?

Station co-teaching betekent dat in één klaslokaal meerdere leerplekken worden aangeboden, onder begeleiding van twee onderwijsprofessionals. Deze verscheidenheid aan leerplekken maakt het mogelijk om de leerlingengroep en de leerstof op te splitsen. (Deboes, 2017; Koot, 2017; Struyen, Coubergs, Gheyssens, & Engels, 2015)
- Beide onderwijsprofessionals zijn verantwoordelijk voor de begeleiding van een leerplek. De overige leerplekken worden door de leerlingen zelfstandig doorlopen.
- Beide onderwijsprofessionals zijn aanwezig in het klaslokaal, zij zien toe op een vlot lesverloop. De professionals zorgen ervoor dat de leerlingen alle leerplekken op een correcte manier doorlopen, zij zorgen voor rust, zij ondersteunen de leerlingen, …
- Eén onderwijsprofessional is verantwoordelijk voor de begeleiding van een leerplek. Eén onderwijsprofessional ziet toe op een vlot lesverloop en ondersteunt de leerlingen bij het doorlopen van de overige leerplekken.
Waar kan station co-teaching georganiseerd worden?
Station co-teaching kan een hulpmiddel zijn om de zelfstandigheid van de leerlingen te stimuleren. Vanuit deze denkwijze kan ik besluiten dat station co-teaching in de minibouw-, onderbouw- en middenbouwklassen van type 9 toegepast kan worden. Doch zal dit model doorheen de verschillende schooljaren (minibouw, onderbouw, middenbouw) een andere invulling krijgen. Deze invulling evolueert gelijkmatig met de groeiende zelfstandigheid van de leerlingen.
onderbouw
- Beide leerkrachten ondersteunen het station-traject, de leerlingen doorlopen alle leerplekken zelfstandig. De leerkrachten tonen voldoende aandacht voor de zelfstandigheid van de leerlingen, zij ondersteunen de leerlingen doorheen het verloop van de les. De inhoudelijke invulling van de leerplekken wordt niet ondersteund. Om deze vorm van station co-teaching mogelijk te maken is het nodig om leerstof te selecteren die gekend is door de leerlingen en die de leerlingen zonder begeleiding kunnen afwerken. (Lamers, 2017)
- Eén leerkracht begeleidt een leerplek. Op deze begeleide leerplek kan nieuwe leerstof aangeboden worden, op een gedifferentieerde manier. Eén leerkracht ondersteunt de leerlingen doorheen het verloop van de les. Deze leerkracht ziet toe op het zelfstandig verwerken van de leerstof doorheen de overige leerplekken. De ondersteunende leerkracht toont aandacht voor de zelfstandigheid van de leerlingen, zij biedt geen ondersteuning bij de inhoudelijke uitwerking van de opdrachten. Om dit mogelijk te maken is het nodig om leerstof te selecteren die gekend is door de leerlingen.
middenbouw
- Eén leerkracht begeleidt een leerplek. Op deze begeleide leerplek kan nieuwe leerstof aangeboden worden, op een gedifferentieerde manier. Eén leerkracht ondersteunt de leerlingen bij het doorlopen van de overige leerplekken, op inhoudelijk vlak.
- Beide leerkrachten begeleiden een leerplek. Op deze begeleide leerplekken kan nieuwe leerstof aangeboden worden. De leerlingen doorlopen de overige leerplekken volledig zelfstandig. Op deze zelfstandige leerplekken wordt herhalende leerstof aangeboden.
bovenbouw
- De leerlingen hebben reeds heel wat zelfstandigheid verworven. De leerkrachten kunnen het stationair co-teaching-model omvormen tot een alternatieve en/of parallelle co-teaching.
- Nadien kan men eventueel overschakelen op een complementaire co - teaching.
Hoe kan station co-teaching georganiseerd worden?
Doorheen mijn praktijkonderzoek ben ik op zoek gegaan naar verscheidene modellen van station co-teaching die mogelijk zijn in type 9, onderbouw. Het inschatten van de zelfstandigheid van de leerlingen was een belangrijke voorwaarde om deze modellen in de praktijk te kunnen uitvoeren.
Wie kan een station co-teaching-traject aangaan?
Alle leerkrachten, therapeuten, … kunnen samenwerken in een station co-teaching. De klasleerkracht zal vaak de inhoudelijke leerplek begeleiden, een ambulante (zorg-)leerkracht of een therapeut zal eerder het station-traject ondersteunen en/of de zelfstandigheid stimuleren. Vanuit de opbouw die geschetst werd, leek het mij zinvol om ook een mogelijke rolverdeling uit te werken die nauw aansluit bij deze opbouw.
onderbouw
In de onderbouwgroepen wordt voornamelijk ingezet op het verwerven van zelfstandigheid. Het is zinvol om in het type 9 – team op zoek te gaan naar professionals die inzicht hebben in het stimuleren van zelfstandigheid en de moeilijkheden die kunnen opduiken doorheen dit proces. De klasleerkracht neemt het begeleiden van de inhoudelijke leerplek op zich.
middenbouw
In de middenbouwgroepen wordt de zelfstandigheid van de leerlingen verder uitgebouwd. Een interessante mogelijkheid is om de klasleerkracht de rol van ondersteuner op zich te laten nemen en een vakgebonden onderwijsprofessional (vb. logo, ergo, kiné, …) de inhoudelijke leerplek te laten begeleiden. Deze collega’s zijn opgeleid om leerlingen inhoudelijk te begeleiden, zij hebben minder kennis over klasmanagement. Nadien kan de klasleerkracht ook een leerplek begeleiden.
bovenbouw
In de bovenbouwgroepen ligt de nadruk op de inhoudelijke invulling van de leerplekken. Vanuit deze denkwijze is het zinvol om de klasleerkracht én een vakgebonden leerkracht te selecteren voor de station co-teaching. (Deze collega's kunnen nadien een vervolgtraject opstarten.)

Hoelang duurt een station co-teaching-traject?
De duur van een station co-teaching-traject is afhankelijk van het vooropgestelde doel.
- Station co-teaching kan gebruikt worden bij de uitwerking van een thema. Bij de afloop van het thema wordt bekeken of deze werkvorm zinvol is voor een volgende thema.
- Station co-teaching kan gebruikt worden om de zelfstandigheid van de leerlingen te stimuleren. Vanaf het moment dat de co-teacher merkt dat de leerlingen voldoende zelfstandig aan de slag kunnen, kan het traject beëindigd worden.
- Station co-teaching kan gebruikt worden om lessen gedifferentieerder aan te bieden, ondersteund door een therapeut. Vanuit deze denkwijze zal de werkvorm gedurende een trimester, of een schooljaar, georganiseerd kunnen worden.
Waarom passen we station co-teaching toe?
voordelen :
- Er worden verscheidene taken aangeboden. Dit zorgt voor afwisseling en een verhoogde betrokkenheid.
- Doordat er in kleinere groepen gewerkt wordt, kan men gedifferentieerder werken. Aanpassingen in leerstof, niveau, tempo, … worden mogelijk.
- De verspreide werkvormen kunnen voor interactie zorgen tussen de leerlingen. Dit kan het denkproces stimuleren, de leerlingen dagen elkaar uit in hun denkproces.
- Elke leerkracht is verantwoordelijk voor een eigen taak. Er is een duidelijke taakverdeling. Verwarringen worden beperkt. (vb. afwijkende instructies)
- De leerkrachten kunnen vakgebonden ingezet worden of begeleiden een taak die aansluit bij hun expertise.
nadelen :
- Om verscheidene taken te kunnen aanbieden is er voldoende ruimte nodig in het klaslokaal.
- Bij het aanbieden van taken vanuit verschillende vakgebieden, vb. lezen én motoriek, kunnen de niveaugroepen afwijken.
- De leerkrachten bereiden de taken afzonderlijk voor waardoor er onvoldoende afstemming is. Hierdoor kan de samenhang tussen de verschillende taken vervagen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb