CO-TEACHING

- Wat is co-teaching?
- Waar wordt een co-teaching-traject georganiseerd?
- Hoe kan co-teaching georganiseerd worden?
- Wie kan een co-teaching-traject aangaan?
- Hoelang duurt een co-teaching-traject?
- Waarom integreren we co-teaching in onze onderwijspraktijk?
Wat is co-teaching?
Er is sprake van co-teaching als meerdere onderwijsprofessionals in een gelijkwaardige relatie gedurende een bepaalde periode op een gestructureerde manier een gedeelde verantwoordelijkheid opnemen om onderwijsdoelen te bereiken met alle leerlingen van een klasgroep, in eenzelfde ruimte. (Larock, Royackers, & Van Waes, z.j.) Er is ook sprake van co-teaching wanneer een onderwijsprofessional gedurende enkele lesuren geobserveerd, gecoacht, bijgestuurd en geëvalueerd wordt op het professionele handelen.
Waar wordt een co-teaching-traject georganiseerd?
Tijdens een co-teaching-traject werken de onderwijsprofessionals in eenzelfde lokaal, ongeacht de organisatievorm.
Hoe kan co-teaching georganiseerd worden?
Er bestaan verschillende modellen om co-teaching te organiseren in de praktijk. (Deboes, 2017)
- observerende co-teaching
- assisterende co-teaching
- parallelle co-teaching
- alternatieve co-teaching
- station co-teaching
- complementaire co-teaching
- team-teaching
Voor meer informatie i.v.m. de verschillende modellen verwijs ik u door naar https://www.klasse.be/88761/co-teaching-6-vormen/
observerend

assisterend

parallel

alternatief

station

complementair

team-teaching

Wie kan een co-teaching-traject aangaan?
Tijdens een co-teaching-traject is het belangrijk dat de onderwijsprofessionals een gelijkwaardige rol innemen. Zij nemen gezamenlijke beslissingen, zij zijn evenwaardig verantwoordelijk voor het behalen van een vooropgesteld doel en zij reflecteren samen over het afgelegde traject. Kortom, wederzijdse interactie is belangrijk! (Fluijt, 2014)
Vóór de opstart van een co-teaching-traject is het zinvol om na te gaan welke collega’s deze wederzijdse interactie op een respectvolle manier in de praktijk kunnen brengen. Co-teachers zijn collega’s die samenwerken aan een gezamenlijk doel, zonder de persoonlijke onafhankelijkheid te verliezen. Het erkennen van gelijkenissen/verschillen is een belangrijke voorwaarde. (Murawski & Dieker, 2008)
Hoelang duurt een co-teaching-traject?
De duur van een co-teaching-traject is variabel, afhankelijk van het doel van de co-teaching.
Waarom integreren we co-teaching in onze onderwijspraktijk?
Co-teaching creëert kansen om een grotere diversiteit aan ondersteuningsbehoeften te voorzien voor de toenemende verscheidenheid leerlingen zodat iedere leerling voldoende leerkansen krijgt. Co-teaching biedt de onderwijsprofessionals kansen om deze toenemende vraag aan ondersteuningsbehoeften te beantwoorden. Vanuit dit opzicht kunnen we co-teaching bekijken als een hulpmiddel voor de onderwijsprofessionals én voor de leerlingen.
Wat zijn de voordelen van co-teaching?
Co-teachende onderwijsprofessionals voelen zich ondersteund in hun professionele groei én het teamgevoel wordt versterkt.
Co-teaching heeft ook een positief effect op de leerresultaten van leerlingen (met/zonder specifieke onderwijsbehoeften) als gevolg van kwaliteitsvollere leerervaringen. Deze verhoogde kwaliteit van het onderwijs kan toegeschreven worden aan een gedifferentieerde instructie, gevarieerde lessen, wisselende groeperingsvormen, een toegenomen afstemming op de ondersteuningsbehoeften, meer kansen voor individuelere begeleiding, meer uitdaging op individuele niveaus, een verhoogde betrokkenheid, meer kans op interactie, … (Fluijt, 2014)
Wat zijn de nadelen van co-teaching?
Sommige onderwijsprofessionals ervaren co-teaching als een verlies van hun identiteit. Ook spanningen tussen de samenwerkende professionals en de tijdsinvestering die men maakt om de lessen samen voor te bereiden kunnen voor een negatieve beleving zorgen.
Co-teaching kan ook voor verwarring zorgen bij leerlingen; vb. ‘Tot wie moeten zij zich richten om een vraag te stellen?’. (Meirsschaut & Ruys, 2017)
Maak jouw eigen website met JouwWeb