Praktijkonderzoek?

Tijdens mijn opleiding ‘Bachelor Na Bachelor in het Buitengewoon Onderwijs’ werkte ik aan mijn professionalisering als begeleider van leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften. Doorheen alle opleidingsonderdelen heb ik ervaring opgedaan en ontdekte ik nieuwe inzichten. Met dit praktijkonderzoek wil ik aantonen dat ik in staat ben om verschillende aspecten uit mijn werkplek te bestuderen én uit te werken om mijn eigen handelen te verbeteren. (Creupelandt, 2017 - 2018) Om dit mogelijk te maken steunde ik op theoretische inzichten die me werden aangereikt vanuit verscheidene invalshoeken. Hopelijk kan mijn praktijkonderzoek vele collega’s inspireren om het professioneel handelen te (her)bekijken…

 

Voor welke doelgroep werd het praktijkonderzoek uitgewerkt?

Voor de uitwerking van het praktijkonderzoek heb ik mij gebaseerd op mijn werkervaring in type 9, onderbouw.

De website werd uitgeschreven voor alle collega’s in type 9. De website kan gebruikt worden als leidraad doorheen een co-teaching-traject, aangepast aan de noden/wensen van de doelgroep.

 

Voor vragen, suggesties, tips, ... kan u mij contacteren via onderstaand bericht. 

Het onderwerp van het praktijkonderzoek. 

Doorheen het praktijkonderzoek werden enkele mogelijke co-teaching-trajecten in type 9, onderbouw, onderzocht. Ik opteerde om ‘assisterende co-teaching’ en ‘station co-teaching’ onder de loep te nemen en uit te werken. Deze bestaande co-teaching-modellen werden gelinkt aan de specifieke ASS-setting op de school. Tijdens dit onderzoek werd ook nagegaan hoe deze co-teaching-modellen leerlingen met ASS kunnen ondersteunen zelfstandigheid te verwerven, of te verbeteren.

 

De motivatie.

Illustratie overgenomen van http://www.hildecrevits.be/nl/tags/waarborgregeling 

Sinds de invoering van het M – decreet zien we een verandering in onze leerlingenpopulatie. (Gheysen, z.j.) Steeds meer leerlingen met een meervoudige problematiek (o.a. gedrag) stappen over naar het Buitengewoon Onderwijs, type 9. Ook ontstaat er een intelligentiekloof tussen de leerlingen in type 9 dankzij de IQ-norm die gehanteerd wordt in type 2 (≤ 60) na de invoering van het M-decreet.

vb. Bart heeft  een IQ van 63, is verstandelijk beperkt en heeft een ASS – diagnose. Vroeger zou Bart in type 2 een onderwijsaanbod kunnen krijgen, nu zal Bart naar type 9 doorverwezen worden.

Om iedereen voldoende leerkansen te bieden, is het nodig  ons onderwijsaanbod aan te passen. Bij het bekijken van de huidige veranderingen in het onderwijs was het onderzoeken van mogelijke co-teaching-modellen in type 9 een logische denkpiste. 

 

De verwachtingen invullen...

Doorheen de website zal u de theoretische achtergrond van co-teaching lezen, alsook een concrete invulling van de geselecteerde modellen. Daarnaast zal u lezen hoe deze theorie werd toegepast in de praktijk en welke conclusies ik maakte vanuit dit praktijkonderzoek.

Tijdens de workshop zal de inhoud van deze website op een interactieve manier aan bod komen. De deelnemers worden aangespoord om actief na te denken over het aangeboden thema, ervaringen te delen, op zoek te gaan naar oplossingen, …

Kortom, we herbeleven samen het uitgevoerde praktijkonderzoek.